PIM integreren met Magento

Mensen zitten op de grond en zijn iets aan het plannen.Mensen zitten op de grond en zijn iets aan het plannen.
 
 
 

Waarom is een PIM-systeem belangrijk?

Een PIM-systeem helpt je bedrijf om productinformatie te beheren. Een veel voorkomende situatie bij klanten die geen PIM-systeem gebruiken, is dat ze een basisbeheer van de data doen in hun ERP-systeem en op hun webshop die data verrijken met zaken als foto’s en omschrijvingen. Zo gebeurt het beheren van producten eigenlijk op de webshop. Dit werkt perfect, maar als je als bedrijf een stap verder wil gaan in kwaliteitsbeheer, raden we een PIM-systeem aan. Dit stelt je namelijk in staat om kwaliteitscontroles te doen, onder andere met behulp van dashboards. Als je bijvoorbeeld zeker wil zijn dat de EAN-code bij al je producten ingevuld zijn, kan je dit eenvoudig controleren in een PIM-systeem, en aanvullen waar nodig. Indien je bijvoorbeeld producten wil koppelen met bol.com, is dit enorm belangrijk. Maar elke attribuut heeft zijn belang voor een goed werkende webshop; denk maar aan de data-filters.

3 belangrijkste voordelen PIM-systeem

  1. Een PIM-systeem stelt je in staat om flows op te stellen die het databeheer vergemakkelijken
  2. Je kan werken met attribuutsets. Automatiseer door bepaalde datasets te koppelen aan ingestelde attributen.
  3. PIM-systemen zijn gebruiksvriendelijker dan ERP-systemen op vlak van productmanagement.

Een PIM-systeem stelt je in staat om flows op te stellen die databeheer vergemakkelijken. Zo kan een persoon eerst zorgen voor het selecteren van de producten die op de webshop komen, waarna een andere persoon foto’s toevoegt aan die producten, daarna optimaliseert een andere persoon de productomschrijvingen op vlak van SEO en als finale stap kijkt een data quality verantwoordelijke alles na. Een PIM-systeem maakt het mogelijk om dergelijke flows op te zetten en zo eenvoudig data te beheren. Elke medewerker heeft daarin zijn rol: copywriter, foto verantwoordelijke, vertaler, SEO/marketing resource, …

Een grafiek die uitlegt wat PIM integraties zijn volgens eWings. 1 systeem waar je alles kan managen, zoals je webshop en app, maar ook je afbeeldingen en video's die je daarop toont.Een grafiek die uitlegt wat PIM integraties zijn volgens eWings. 1 systeem waar je alles kan managen, zoals je webshop en app, maar ook je afbeeldingen en video's die je daarop toont.
Verschillende pentagonen die verbinden met de persoon.Verschillende pentagonen die verbinden met de persoon.

Nog een voordeel van PIM-systemen is dat je kan werken met attribuutsets. Deze staan je toe om op basis van het instellen van bepaalde attributen, automatisch datasets te laten meekomen die daaraan gelinkt zijn. Wanneer je bijvoorbeeld fietsen verkoopt, kan je van het schakelsysteem een attribuutset maken. Hierdoor hoef je enkel aan te vinken welke schakeling een bepaalde fiets heeft, waarna automatisch een heleboel informatie over dat type getoond wordt in de productomschrijving op je webshop. Ook voor kwaliteitsbeheer is dit heel handig: als je een ander bijbehorend merken-logo wil gebruiken, hoef je dit maar één keer in te stellen in je PIM-systeem, in plaats van dit bij elk product manueel te moeten aanpassen. Dit verzekert de consistentie en structuur van je productdata, wat enorm belangrijk is! Lees hierover meer in een van onze blogposts.

Verschillende pentagonen die verbinden met de persoon.Verschillende pentagonen die verbinden met de persoon.

PIM-systemen zijn ten slotte gebruiksvriendelijker voor productmanagement dan ERP-systemen, omdat ze hier specifiek voor ontworpen zijn! Bedrijven die streven naar doorgedreven consistentie, en kwalitatieve data op een gebruiksvriendelijke manier willen beheren, raden we een PIM-systeem aan. Een bijkomend voordeel van een PIM is dat je de data ook kan dienen als brondata voor andere doeleinden, bv een papieren catalogus, waarbij je parameters per doeleinde kan instellen om de datakwaliteit te bewaken.

Meerdere dozen gestapeld op elkaar en naast elkaar.Meerdere dozen gestapeld op elkaar en naast elkaar.

Voordelen van een koppeling tussen de webshop en je PIM-systeem

Het doel is uiteraard om een kwalitatieve webshop op te zetten, die heel consistent is, met kwalitatieve productdata en filters. Omdat je met een PIM-systeem een doorgedreven kwaliteitscontrole van je data kan doen, is het ook logisch dat je die data laat doorstromen naar je webshop. In systemen als Dynamic Web vergt dit geen integratie omdat het PIM systeem en het webshop systeem als één geheel werkt.

Magento verbindt met een PIM-systeem.Magento verbindt met een PIM-systeem.

Magento 2 koppelen met een PIM-systeem?

Een integratie tussen Magento 2 en je PIM-systeem kan het beheren van je webshop efficiënter maken. Door je PIM te koppelen aan Magento, stromen productverrijkingen en productinformatie op een vlekkeloze manier door naar je webshop. 

We kijken naar het grotere plaatje en maken automatisatie, efficiëntie en stabiliteit primaire waarden. Eenvoudig gesteld: we zorgen dat je nieuwe webshop naadloos in je bestaande data- en operationele flows past. 

Wat is de meerwaarde van eWings?

Wij nemen de ruwe data uit je PIM-systeem en zorgen ervoor dat deze op een gestructureerde, SEO-friendly en visueel mooie manier op je webshop staat. Bij de integratie van het PIM-systeem in de webshop, zijn wij de schakel die de data samenvoegt, verrijkt en een mooi design geeft. We kunnen ervoor zorgen dat de product-pagina er zeer consistent uitziet, op basis van deelelementen in de ruwe data en het een mooi visueel en logisch geheel vormt..

Voor de meer technische lezers: wij gebruiken geen commerciële PIM-plugin in Magento (Pimcore, Akeneo, Dynamicweb, …). We hebben data-integratietools om de ruwe data te bewerken en een perfecte productpagina op te bouwen, en ook relaties tussen producten en opties te optimaliseren.

Nadat je veel tijd hebt geïnvesteerd in het opzetten van een PIM-systeem en het aanvullen met data, zou het zonde zijn dat die niet mooi gevisualiseerd worden op je webshop. Bij eWings maken we van je data een consistent geheel, dat we verrijken en op een visueel mooie manier op je webshop zetten.
Nog geen webshop? Of wil je een nieuwe webshop laten bouwen? Bij eWings bouwen we met veel goesting en expertise aan jouw e-commerceproject.

We integreerden Magento 2 al met volgende PIM’s:

We hebben ervaring met allerlei verschillende systemen. We werkten al met: Akeneo, PIMcore, Icecat, Dynamicweb en ProductFlow.

Door de flexibiliteit van onze tools kunnen we uiteraard ook andere PIM-systemen koppelen. 

Dynamicweb heeft het grote voordeel dat het PIM systeem, en het e-commerce systeem van Dynamic Web één groot geheel vormen, en er dus geen integratie nodig is. Het Dynamicweb PIM systeem kan ook gekoppeld worden met Magento, of een ander bestaand e-commerce systeem, als een eerste stap naar een goede data kwaliteit.

Vraag een offerte aan

Waarom kiezen voor eWings?

  • E-commerce specialisten met 15+ jaar praktische ervaring
  • Gecertificeerde experts in automatisatie en optimaal verkopen op marktplaatsen
  • Uitgebreide B2B en B2C e-commerce oplossingen
  • Gespecialiseerd in marketingstrategieën voor webshops en B2B-portalen