Btw-wetgeving voor e-commerce

Btw-wetgeving voor e-commerce

May 19, 2024

Er was al lang vraag naar een eenvoudige btw-regelgeving voor e-commerce. Een nieuwe Europese richtlijn brengt hier grote veranderingen in om die wetgeving te vereenvoudigen. Die wetgeving treedt in werking op 1 juli 2021. Vanaf die datum moet je dus de nieuwe btw-regels hanteren. Maar wat verandert er nu juist voor jou? Wij zetten het hier even op een rijtje.

Btw volgens de lidstaat van bestemming

De btw zal geheven worden in de lidstaat van bestemming. Dit is dus ook gebaseerd op de geldende btw-tarieven in het land van bestemming. Verkoop je een product dat het algemene btw-tarief volgt aan iemand in Duitsland? Dan reken je 19% btw aan (en dus geen 21%), want dat is het geldende tarief in Duitsland.

Dit is ook nu al de algemene regel. Alleen bestonden er tot nu toe omzetdrempels per land. Bleef je onder de omzetdrempel voor dat land? Dan mocht je de Belgische btw aanrekenen. Die omzetdrempels per land verdwijnen nu. Alle ondernemingen die per jaar meer dan €10 000 B2C omzet naar andere EU-landen (in totaal) halen, moeten de nieuwe regels volgen.

Man die naar map kijkt waarop een locatie is aangeduid.Man die naar map kijkt waarop een locatie is aangeduid.

One Stop Shop (OSS)

Het goede nieuws is dat het veel simpeler wordt om btw te innen in het buitenland dankzij het One Stop Shop-systeem. One Stop Shop, of OSS, is een eenloketsysteem. Dat houdt in dat het niet nodig zal zijn om je als bedrijf in een andere staat te laten registreren. Via dit eenloketsysteem betaal je je btw, en OSS stuurt de geïnde belastingen door naar de juiste lidstaat. Vanaf juni 2021 kunnen alle webshops gebruikmaken van dit systeem.

Man die een huis vastheeft waarop een dollarteken is opgeplakt.Man die een huis vastheeft waarop een dollarteken is opgeplakt.

Wat moet er veranderen aan mijn Magento-webshop?

Ook in je Magento-webshop zullen een aantal aanpassingen moeten gebeuren als je niet enkel B2B verkoopt. Zo moet in ieder geval per land het juiste algemene btw-tarief en het verlaagde btw-tarief toegevoegd worden. Op die manier zal de btw aanpassen naar het juiste percentage afhankelijk van welk land de bezoeker als leverland kiest.

Maar daarnaast zullen we ook een aantal zaken analyseren. Zijn je prijzen inclusief of exlusief btw? Hoe wordt de btw verrekend in order exports? Hoe worden je prijzen geïmporteerd? In de eerste plaats doen we een grondige analyse van de volledige omgeving. Op basis van die analyse weten we wat er allemaal moet worden gewijzigd. Blijkt er na analyse dat we niets meer moeten aanpassen? Dan blijft het daarbij.

Man die kijkt naar een scherm.Man die kijkt naar een scherm.

Voor meer informatie, zie https://siriuslegaladvocaten.be/de-nieuwe-btw-regels-voor-e-commerce/

En wat met B2B?

Voor B2B blijft gelden dat internationale verkopen vrijgesteld zijn van btw. Verkoop je enkel B2B en vullen je klanten verplicht een btw-nummer in? Dan verandert er wellicht niet veel voor jou. Als je de bezoeker niet verplicht een btw-nummer in te vullen (bijvoorbeeld als je soms aan scholen verkoopt), dan zijn er mogelijk wel aanpassingen nodig. Zit best even samen met je boekhouder om zeker te zijn dat er voor jou niets verandert.