B2B marktplaatsen: wat zijn de voordelen en welke kies je?

B2B marktplaatsen: wat zijn de voordelen en welke kies je?

April 19, 2024

In 2024 is de consument meer dan ooit gewend om online te shoppen – zowel via webshops als op grote B2C marktplaatsen zoals Amazon, eBay en Bol. eWings ondersteunt al jaren bedrijven om hun producten zo efficiënt mogelijk online aan de consument te presenteren met behulp van SEO, SEA, webdesign en integraties voor marktplaatsen.

Maar wat met de inkoopkant? Waar verkopen aan de eindconsument met een muisklik mogelijk is, liep de B2B sector jarenlang ver achter. Traditionele inkoopmethoden zoals dure beurzen, showrooms, agenten en brochures bleven tot voor kort leidend ondanks afnemend succes.

De laatste jaren is B2B echter aan een inhaalrace begonnen. Veel groothandels en merken hebben inmiddels hun eigen B2B webshop ingericht, waardoor inkopen ook kan profiteren van het gemak van digitaal. eWings bouwt deze webshops al geruime tijd voor verschillende klanten en de vraag neemt alleen maar toe.

Succesvol B2B verkopen stopt echter niet bij het hebben van een B2B webshop. Want hoe boor je nieuwe markten aan? Hoe vergroot je jouw naamsbekendheid? En hoe geef je jouw verkopen, zonder uren aan manueel werk, een enorme boost? Eén sleutel tot succes ligt in het verkopen op B2B marktplaatsen. Uit onderzoek van commercetools blijkt immers dat in 2025 verwacht wordt dat 80% van de B2B inkopen online zal plaatsvinden.

Vanaf 2024 helpt eWings jou ook bij het opzetten van je B2B marktplaatsen. We zijn met trots het eerste agency dat deze service aanbiedt!

Wat is een B2B marktplaats?

Een B2B marktplaats lijkt veel op een B2C marktplaats, met enkele kenmerkende verschillen:

 • Jouw B2B prijzen zijn niet zichtbaar voor de eindconsument. Uitsluitend geregistreerde professionals met een login kunnen deze zien en aankopen doen
 • B2B marktplaatsen vragen vaak andere data; denk aan HS-codes voor export, of afmetingen in inches in plaats van centimeters. Dit vraagt om een grondige analyse en bewerking van jouw data
 • Een B2B marktplaats verkoopt niet alleen producten, maar ook jouw merk. Een brand page die in het oog springt is dan ook van groot belang
 • Je klantenbestand is van groot belang. Het uploaden van bestaande klanten zorgt ervoor dat je 0% commissie betaalt op hun bestellingen, in plaats van de gebruikelijke 15-25%!

Kort gezegd is een B2B marktplaats een digitale showroom die jouw merk in de spotlights zet bij een immens publiek van potentiële resellers.

Webpagina van Faire WholesaleWebpagina van Faire Wholesale
Faire Wholesale

Voor wie is een B2B marktplaats geschikt?

Niet iedereen kan verkopen op een B2B marktplaats. In tegenstelling tot op een B2C marktplaats moeten jouw producten uniek zijn. Ook zijn niet alle soorten producten geschikt voor B2B marktplaatsen. Wij kunnen jou adviseren over welke producten op welke B2B marktplaats geplaatst kunnen worden.

Wat zijn de voordelen van B2B marktplaatsen?

Er zijn tal van redenen om vandaag nog te starten met verkopen op B2B marktplaatsen. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 • De meeste B2B marktplaatsen rekenen geen opstartkosten, enkel een commissie op de verkopen
 • Heb je geen eigen B2B webshop? Wij plaatsen een widget op jouw website zodat B2B klanten direct naar de marktplaats worden geleid. Voordeel: deze klanten vallen direct onder 0% commissie
 • Verkoop zonder retourrecht (B2B valt niet onder deze wet)
 • Bereik klanten over de hele wereld zonder dure beurzen of agenten
 • Vrijwel alle marktplaatsen hebben digitale beursdagen en andere events: hiermee kun je je verkoop flink boosten zonder investeringen
 • Is verzenden een hoofdpijndossier voor jou? Verstuur je producten dan via de services van de marktplaatsen, vaak zelfs met afhaling op jouw adres
 • Gebruik de interne gratis marketingtools (zoals e-mailcampagnes) om nieuwe producten of collecties te delen met een groot of juist specifiek publiek
 • Marktplaats analytics geven jou een goed beeld van waar (potentiële) inkopers naar zoeken. Zo kun je jouw inkoop- en productie optimaliseren
 • De meeste marktplaatsen ondersteunen backorders, preorders, made to order en customizations. Zo verminder je je risico en bied je klanten vele opties zonder enige extra uitgave.

Wat kan eWings voor jou doen?

eWings heeft alle expertise in huis om jou een vliegende start te geven op verschillende B2B marktplaatsen. Afhankelijk van de kennis in jouw bedrijf kunnen wij ondersteuning bieden bij:

 • De eerste analyse: welke marktplaatsen zijn geschikt voor welke producten?
 • Het opzetten van je account en brand page
 • Het instellen van je prijzen en verzendtarieven
 • Het analyseren en eventueel verrijken van jouw data
 • Zorgen voor de juiste SEO
 • Het uploaden van je klantenbestand
 • Het (geautomatiseerd) toevoegen van jouw collectie en voorraad
 • Het automatiseren van bestellingen
 • Marktplaats analytics inzetten voor een hogere conversie
 • Je klanten hebben een uitgebreide betalingstermijn, zonder dat jij op je uitbetaling hoeft te wachten of risico loopt

Wil je meer weten? Contacteer ons dan vandaag nog! We plannen graag een sessie met je in om de mogelijkheden te verkennen.

Tenslotte: wat zijn interessant B2B marktplaatsen?

Faire Wholesale

Faire Wholesale is een van oorsprong Amerikaanse B2B marktplaats die inmiddels ook in Europa in de top 5 staat. Met een miljardenomzet, duizenden medewerkers en tienduizenden aangesloten inkopers is dit een kans die voor het oprapen ligt.

Faire richt zich met name op sectoren als Mode, Home & Living, Food, Beauty & Wellness en Office Supplies.

Inkopers uit Noord-Amerika, Europa en Australië komen hier samen om nieuwe, unieke producten te vinden voor hun winkels, restaurants of projecten.

Faire heeft een uitstekend Analytics dashboard met veel inzichten en mogelijkheden om je conversie te verbeteren. 

Orderchamp

Orderchamp is een Nederlands B2B platform dat zich met name richt op de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Andere Europese landen worden ook bediend, maar zijn nog groeiende.

Orderchamp is digitaal vooruitstrevend en heeft dan ook tal van mogelijke integraties, waardoor verkopen op deze marktplaats eenvoudig is.

Extra feature: drop shipping. Resellers laden gemakkelijk (met jouw toestemming) hun producten in hun webshop en verkopen direct uit jouw voorraad. Het enige wat jij hoeft te doen is opsturen – zonder zorgen om retouren! – en uitbetaald krijgen.

Ankorstore

Ankorstore is een Franse B2B marktplaats die al jaren aan de weg timmert in Europa. Met name op de Franse markt is dit platform enorm bekend bij inkopers, maar inmiddels sluiten steeds meer andere Europese resellers zich aan.

Ook Ankorstore biedt met name ruimte voor Home & Kitchen, Baby & Kids, Food & Drinks, Beauty & Wellness, Fashion & Accessories en Office Supplies.

Creoate

Hoewel duidelijk kleiner dan bovenstaande B2B marktplaatsen, kan Creoate toch interessant zijn voor jouw bedrijf.

Met een groot klantenbestand in het Verenigd Koninkrijk kun je via Creoate jouw producten op de Britse schappen krijgen in een handomdraai.

Metro / Makro Markets

Deze grote speler heeft een goedlopende B2B marktplaats in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Portugal. De marktplaats biedt een enorm aantal categorieën, waardoor een goede analyse nodig is voor je start.

De B2B marktplaats van Metro / Makro biedt tal van opties voor integraties.

Logo van FaireLogo van Faire
OrderchampOrderchamp
AnkorstoreAnkorstore
CreoateCreoate
Metro / Makro MarketsMetro / Makro Markets

eWings heeft contacten bij elk van deze marktplaatsen, en kent hun backoffices door en door. Wij adviseren jou dan ook graag op basis van jouw wensen!

Hulp nodig bij het opzetten van jouw marktplaatsproject?

Vul ons formulier in en wij nemen contact met je op.

Marktplaatsen formulier