Digital Product Passport

Digital Product Passport

Blog - PIM
October 11, 2024

1. Wat is het Digitale productpaspoort?

Het Digitale productpaspoort (DPP) is een digitaal document dat gedetailleerde informatie bevat over de gehele levenscyclus van een product, van grondstofwinning tot afvalverwerking. Het creëert een digitale tweeling. Het dient als een soort identiteitskaart, en geeft consumenten en andere stakeholders een gedetailleerd en onafhankelijk inzicht in de ecologische en sociale impact.
Producten zullen scanbaar zijn door middel van NFC-tags, QR-codes of andere.
De informatie die in het DPP is opgenomen kan variëren, maar het gaat altijd over domeinen die de circulariteit bevorderen: materialen, productieprocessen, sociale en ethische aspecten, gebruik, onderhoud en afvalbeheer.


Hoe onstond het digitale productpaspoort?

De Europese Unie werkt al een tijd aan een aantal beleidsmaatregelen en regelgevingen in het kader van de Europese Green Deal (EGD). Dit langetermijninitiatief heeft als doel om het Europese continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken: koolstofneutrale, ecologische, duurzamen gifvrije en volledig circulaire economie.
 
Onder het EGD valt het Actieplan Circulaire Economie (CEAP) dat in maart 2020 in werking is getreden. Hier ontsprong het idee om Europese digitale productpaspoorten te implementeren.


Voor wie is het digitale productpaspoort?

Het DPP laat toe dat iedereen op elk niveau de volledige levenscyclus van een product kan bekijken en controleren. Deze stakeholders zijn betrokken bij het DPP:


Consumenten kunnen het DPP gebruiken om beter geïnformeerde keuzes te maken door inzicht te krijgen in wat er in producten zit en hoe deze zijn geproduceerd.
Het stelt hen in staat om producten te kiezen die minder belastend zijn voor het milieu en die ethisch verantwoord zijn geproduceerd.
 
EU-bedrijven kunnen het DPP gebruiken om hun toeleveringsketens te optimaliseren, hun ecologische voetafdruk te verkleinen en hun reputatie als duurzame onderneming te versterken. Het DPP kan ook dienen als een effectief marketinginstrument om duurzame producten te onderscheiden van die van concurrenten. Het kan ervoor zorgen dat 'Green washing' minder gemakkelijk wordt toegepast.
 
Niet-EU-bedrijven moeten ook voldoen aan het DPP. Vanaf er op de Europese markt verkocht wordt, gaat de voorwaarde in. De Europese Unie voorziet hiervoor begeleidingsprocedures.
Er zal bijgevolg een wereldwijde impact zijn.
Beleidsmakers kunnen het DPP gebruiken om beleidsmaatregelen te ontwikkelen die gericht zijn op het bevorderen van duurzaamheid en circulariteit. De data uit het DPP biedt waardevolle inzichten in de ecologische en sociale impact van verschillende producten en sectoren.
 
NGO's en maatschappelijke organisaties kunnen het DPP gebruiken om consumenten te informeren over duurzame keuzes en om druk uit te oefenen op bedrijven om hun processen te verduurzamen.


De doelstellingen van het DPP

Het hoofdoel is klimaatneutraliteit ondersteunen door circulariteit te maximaliseren. Dit wordt bereikt door het verhogen van transparantie, stimuleren van duurzaamheid, versterken van consumentenvertrouwen, bevorderen van een circulaire economie, en het ondersteunen van beleidsmaatregelen.


Circulariteit komt op verschillende manieren in beeld:

Transparantie over herbruikbare en recycleerbare materialen: Het DPP kan consumenten informeren over welke materialen in een product herbruikbaar of recyclebaar zijn, waardoor ze deze materialen gemakkelijker kunnen scheiden en terugbrengen in de circulaire stroom.

Innovatie in productontwerp stimuleren: Bedrijven kunnen het DPP gebruiken om producten te ontwerpen die gemakkelijker te repareren, demonteren en hergebruiken zijn. Dat zou de levensduur van producten verlengen en afvalstromen verminderen.

Er zullen sensibiliseringscampagnes zijn om consumenten te informeren over het DPP en over hoe ze het kunnen gebruiken om duurzame keuzes te maken en correct te recycleren.


Implementatietermijn van het digitale product paspoort

De exacte implementatiedatum voor het DPP is nog niet bekend. De Europese Commissie streeft ernaar om het DPP tussen 2026 en 2030 in werking te laten treden voor een selectie sectoren. Bedrijven zullen dan een bepaalde periode hebben om hun systemen en processen aan te passen om te voldoen aan de DPP-vereisten. De exacte termijn zal afhangen van de complexiteit van de producten en de omvang van het bedrijf, maar 18 maanden is al een gebruikte naleveringstermijn.

De Europese Commissie zal ondersteuning en begeleiding bieden aan bedrijven om hen te helpen bij de implementatie ervan.

2. Informatievereisten van het digitale productpaspoort

Om transparantie en consistentie te waarborgen, zullen er strikte normen gelden met betrekking tot de informatie die in het DPP moet worden opgenomen, de structuur van deze informatie, de verantwoordelijkheid voor het verzamelen en verstrekken van de informatie, en het garanderen van de nauwkeurigheid van de informatie.

Voor welke producten is het DDP verplicht?

De eerste groep sectoren die de DPP's zal inzetten omvat sectoren zoals batterijen en voertuigen, textiel, elektronica en ICT, meubilair, kunststoffen, bouw en chemie. Hoewel de definitieve tijdlijn nog moet worden bepaald, wordt verwacht dat in 2024/2025 de batterij-industrie als eerste zal starten met de implementatie. Andere sectoren zullen in een sneltempo volgen rond 2030.
 
De specifieke producten die onder het DPP vallen, moeten nog worden bepaald door de Europese Commissie. Het is de bedoeling dat het van toepassing zal zijn op een breed scala aan producten, met een focus op producten die een grote ecologische of sociale impact hebben. Enkele voorbeelden van mogelijke DPP-producten zijn:

  •  
    Elektronica: Smartphones, computers, tablets, enz.
    Textiel: Kledij, schoenen, beddengoed, enz.
    Meubilair: Tafels, stoelen, kasten, enz.
    Bouwmaterialen: Bakstenen, cement, staal, enz.
    Voedingsmiddelen: Verpakkingen, bewerkte voeding, enz.
  •  
  •  

Verplichte informatie in het DDP:

De precieze informatie die verplicht wordt in het DPP is nog niet bepaald door de Europese Commissie op het moment van schrijven. Al verwacht men dat volgende elementen er zeker in zullen zitten:

Productidentificatie: Unieke product-ID, naam, merk, model, enz.
Materialenlijst: Uitgebreide lijst van alle materialen gebruikt in het product, inclusief herkomst en hoeveelheid.
Productieprocessen: Omschrijving van de processen die gebruikt zijn om het product te maken, inclusief energieverbruik en uitstoot.
Sociale en ethische aspecten: Gegevens over arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en naleving van sociale en ethische normen.
Gebruik en onderhoud: Richtlijnen voor optimaal gebruik en onderhoud van het product, met inbegrip van de milieu-impact.
Afvalbeheer: Informatie over hergebruik, recyclage en afvalverwerking van het product aan het einde van zijn levensduur.
Certificaten en keurmerken: Gegevens over relevante certificaten en keurmerken die het product heeft verkregen.

 Naast deze verplichte informatie kunnen bedrijven ervoor kiezen om aanvullende gegevens in het DPP op te nemen, zoals:

Milieugegevens: Gedetailleerde milieu-impactbeoordelingen van het product, inclusief LCA (Life Cycle Assessment) gegevens.
Sociale impactgegevens: Informatie over de sociale impact van het product op lokale gemeenschappen.
Duurzaamheidsinitiatieven: Gegevens over duurzaamheidsinitiatieven die het bedrijf neemt.
Enz.

 

Informatiestructuur van het digitale product passport

De informatie in het DPP moet op een gestructureerde en gestandaardiseerde manier worden aangeboden om de vindbaarheid en bruikbaarheid te optimaliseren. De Europese Commissie zal waarschijnlijk een standaardformaat ontwikkelen. Dit zal het mogelijk maken om DPP-informatie te integreren met andere datasystemen, zoals productinformatiesystemen (PIM) en e-commerceplatformen.

De verantwoordelijkheid voor het verzamelen en verstrekken van de informatie in het DPP ligt bij de fabrikant of importeur van het product. Dit betekent dat deze partijen verantwoordelijk zijn voor het verifiëren van de juistheid van de informatie en voor het up-to-date houden van de informatie.
 
Bedrijven die het product off- of online verkopen zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van het DPP aan consumenten.

 

Controle op de juistheid DPP-informatie

Om te garanderen dat de informatie in het DPP correct en betrouwbaar is, zullen er verschillende mechanismen worden ingevoerd:

Onafhankelijke verificatie: Onafhankelijke organisaties kunnen worden aangewezen om de juistheid van de informatie in het DPP te controleren.
Bron-transparantie: Bedrijven zullen verplicht zijn om de bronnen van de informatie in het DPP te vermelden, zodat consumenten de informatie kunnen controleren.
Sancties: Bedrijven die onjuiste of misleidende informatie in het DPP verstrekken, kunnen worden beboet of andere sancties opgelegd krijgen.

De Europese Commissie zal ook een platform ontwikkelen waar consumenten onjuiste informatie in het DPP kunnen melden. Dit platform zal bijdragen aan het waarborgen van de kwaliteit van de informatie en het beschermen van consumenten tegen misleiding.

3. Impact van het digitale productpaspoort

Het Digitale Productpaspoort zal een significante impact op verschillende sectoren hebben, de markt voor duurzame producten en de economie en het milieu op lange termijn.

 

Impact DPP op verschillende sectoren

 

De impact van het DPP zal per sector variëren, afhankelijk van de aard van de geproduceerde producten en hoe ver de sector al gevorderd is op het vlak van duurzaamheid. Hier zijn enkele voorbeelden van de verwachte impact per sector:

  • Elektronica: De elektronicasector zal vermoedelijk sterk beïnvloed worden, omdat elektronische toestellen vaak bestaan uit complexe materialen, toeleveringsketens en een significante ecologische impact hebben.
     
    Textiel: De textielsector, bekend om zijn grote hoeveelheid afval en aanzienlijke milieu-impact, zou door het DPP een stimulans kunnen krijgen om over te schakelen op duurzame materialen zoals gerecycled polyester en biologisch katoen. Dit kan als extra voordeel misschien ook leiden tot verbeterde arbeidsomstandigheden binnen de sector.
     
    Voedselindustrie: Deze industrie, met grote milieueffecten door landbouwpraktijken, voedselverspilling en verpakkingen, kan door het DPP meer vraag zien naar duurzaam geproduceerd voedsel, verminderde voedselverspilling, en verhoogde transparantie over de herkomst van ingrediënten.
     
    Bouwsector: Verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot en het afval, kan de bouwsector een toename in de vraag naar duurzame bouwmaterialen verwachten. Denk aan gerecycled beton en hout uit duurzame bossen.

 

De invloed op duurzame producten

 

Het DPP kan een significante impact hebben op de markt voor duurzame producten:

  • Verhoging van de transparantie: Het DPP maakt het voor consumenten gemakkelijker om duurzame producten te identificeren en te vergelijken, wat kan leiden tot een toename van de vraag naar deze producten.

  • Stimulering van innovatie: Bedrijven zullen worden aangemoedigd om innovatieve producten te ontwikkelen die duurzamer zijn en een kleinere ecologische voetafdruk hebben.

  • Versterking van concurrentie: Bedrijven die duurzame producten aanbieden, hebben potentieel een concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die dat niet doen.
  •  

Dit is hoe een DPP er zou kunnen uit zien:

DynamicWeb Digital Product Passport voorbeeldDynamicWeb Digital Product Passport voorbeeld
DynamicWeb Digital Product Passport voorbeeld

 

4. Impact van het digitale productpaspoort op e-commerce

Het DPP heeft potentieel een significante impact op de online verkoop en bijgevolg e-commerceplatformen zoals DynamicWeb en Magento 2.

 

Invloed van DPP op webshops

 
Meer vergelijken: Consumenten kunnen online producten vergelijken op basis van hun duurzaamheidsprestaties, wat kan leiden tot een verschuiving naar duurzamere producten. Dit bevordert een bewustere consumptie en kan de vraag naar milieuvriendelijke producten verhogen.
 
Versterkt consumentenvertrouwen: Transparantie over productinformatie kan het vertrouwen van consumenten in webshops versterken. Het bieden van gedetailleerde informatie over de herkomst, samenstelling en milieu-impact van producten is een sterke meerwaarde. Als dit gecombineerd wordt met een transparante en gebruiksvriendelijke weergave kan het twijfels wegnemen en de conversie verhogen.
 
Verbeterde vindbaarheid van producten: E-commerceplatformen kunnen DPP-informatie gebruiken om producten te categoriseren, te filteren en misschien zelfs specifieke landingspagina's van maken. Daardoor wordt het voor consumenten gemakkelijker om producten te vinden die ze zoeken. Je zou specifieke en volwaardige duurzaamheidscategorieën en filters kunnen toevoegen.
 
Nieuwe marketingmogelijkheden: Bedrijven kunnen DPP-informatie gebruiken om gerichte marketingcampagnes te ontwikkelen die gericht zijn op consumenten die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid. Door producten te promoten met content op basis van hun ecologische voetafdruk of circulaire eigenschappen, kunnen bedrijven een nieuwe doelgroep aanspreken en hun merkpositie versterken.

Uitdagingen voor e-commerceplatformen

  • Het DPP is in theorie een sterk verhaal met mooie doelen. Anderzijds zorgt het voor een aantal uitdagingen voor elke e-commerce business.
     
    Dataverzameling en integratie: E-commerceplatforms moeten DPP-informatie van leveranciers verzamelen en integreren in hun systemen. Dit kan een omvangrijke en tijdrovende taak zijn, vooral voor platforms met een groot en divers productaanbod.
     
    Databeheer en -onderhoud: Het beheren en up-to-date houden van DPP-informatie kan een complexe taak zijn. Regelmatige updates van productgegevens zijn noodzakelijk om nauwkeurige en actuele informatie te garanderen.
     
    Transparantie en traceerbaarheid: E-commerceplatformen moeten ervoor zorgen dat de DPP-informatie die ze verstrekken transparant en traceerbaar is. Dit vereist robuuste systemen en processen om de integriteit van de gegevens te waarborgen.
     
    Conclusie: er moet goed nagedacht worden over de e-commerce-infrastructuur en dataflows.

 

5. Beheer van Digitale Productpaspoort-informatie in Product Informatie Management (PIM)-systemen

Het Digitale Productpaspoort (DPP) bevat gedetailleerde informatie over de levenscyclus van een product. Product Informatie Management (PIM)-systemen spelen een cruciale rol bij het beheren, structureren en distribueren van productinformatie. Daarom is het dé tool bij uitstek om DPP-vereiste informatie te beheren.

 

Beheer van DPP-informatie in PIM-systemen

PIM-systemen zorgen voor een gecentraliseerd plaats voor het opslaan, beheren en publiceren van productinformatie, inclusief DPP-gegevens. Deze systemen hebben diverse voordelen. Ze optimaliseren de dataverzameling en -integratie door DPP-informatie uit verschillende bronnen te verzamelen, zoals leveranciers, interne systemen en externe databases.

De gestructureerde opslag en organisatie van DPP-informatie maakt het eenvoudig om deze gegevens te doorzoeken, te filteren en te analyseren. Bovendien kunnen DPP-gegevens worden verrijkt met aanvullende productinformatie, zoals afbeeldingen, specificaties en marketingmateriaal. Ten slotte zorgt een PIM-systeem voor een efficiënte distributie van DPP-informatie naar verschillende kanalen, waaronder e-commerceplatforms, websites en marketingmaterialen.

 

Integratie van PIM-systemen met andere systemen voor DPP-workflows

Effectief DPP-beheer vereist integratie met andere systemen in de supply chain om optimaal te functioneren. Integratie met ERP-systemen zorgt bijvoorbeeld voor een consistente stroom van product- en DPP-informatie tussen productie, inkoop en verkoop.

Door CRM-systemen te integreren, kan DPP-informatie worden gekoppeld aan klantprofielen, wat helpt bij het ontwikkelen van gerichte marketingcampagnes. Integratie met Supply Chain Management (SCM)-systemen biedt inzichten in de herkomst van materialen en de impact van de toeleveringsketen op de duurzaamheid van producten. Ten slotte zorgt integratie met e-commerceplatforms ervoor dat DPP-informatie correct wordt weergegeven op productpagina's en in zoekresultaten.

 

Essentiële functionaliteiten van PIM-systemen voor DPP-data

PIM-systemen die DPP-beheer ondersteunen, vereisen specifieke functionaliteiten om effectief te functioneren. Ten eerste moeten deze systemen gestandaardiseerde formaten voor DPP-informatie ondersteunen, zoals GS1 Product Data Standards (GDSN)

Daarnaast is robuust taxonomiebeheer essentieel om DPP-data te classificeren en te categoriseren. Ook moeten PIM-systemen workflows ondersteunen voor het valideren, verifiëren en goedkeuren van DPP-informatie. Verder is meertalige ondersteuning noodzakelijk zodat DPP-informatie in meerdere talen beschikbaar is voor internationale markten. Tot slot moeten PIM-systemen audittrails en traceerbaarheidsfuncties bieden om de herkomst van DPP-informatie te bevestigen.

Bekijk de video die meer uitleg geeft over het DPP.

 

6. Manage het Digital Product Passport in e-commerce efficiënt met het DynamicWeb-PIM

Bij eWings kiezen we voor het DynamicWeb PIM-systeem om op een gebruiksvriendelijke, en efficiënte manier het Digital Product Passport van je (e-commerce) producten te beheren. Dit systeem fungeert als een “single source of truth” en verzamelt alle relevante productinformatie vanuit diverse bronnen, zoals ERP-systemen en externe dataleveranciers.

DynamicWeb ondersteunt gestandaardiseerde formaten zoals GS1 Product Data Standards (GDSN) en biedt robuust taxonomiebeheer, databeheerworkflows, meertalige ondersteuning en functies voor auditing en traceerbaarheid. Hierdoor kun je je DPP-informatie met vertrouwen beheren en distribueren naar diverse kanalen, zoals e-commerceplatforms, websites en marketingmaterialen.

Door gebruik te maken van DynamicWeb-PIM profiteer je van efficiënte workflows en bespaar je tijd door gegevensbeheer op componentniveau en slimme datamodellen. Dit stelt je in staat om bijvoorbeeld reparaties en hergebruik te optimaliseren.

Verder is de DynamicWeb software een SaaS-platform waarin je ook webshops en bestelportalen kan maken, aangevuld met uitgebreide marketingfuncties. Al deze functionaliteiten maken het als het ware een ‘all-in-one’ platform.

Bij eWings zijn we gecertificeerde experts in DynamicWeb en houden we van e-commerce en productdata. We begeleiden je van A tot Z, van de implementatie van je Digital Product Passport tot het dagelijkse beheer van PIM.

Wil je meer weten over hoe DynamicWeb-PIM je bedrijf kan helpen met het beheren van DPP-informatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

 

 

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste PIM-oplossing?

Neem contact met ons op

BEL ONS:

+32 3 443 12 22

BEL ONS

+32 3 443 12 22

Meer weten over onze PIM-systemen?

Lees andere cases

  •  
    Btw-wetgeving voor e-commerce

    Btw-wetgeving voor e-commerce

    May 19, 2024
    Lees meer
  •  
    Complexe productprijs-toepassingen in Magento 2

    Complexe productprijs-toepassingen in Magento 2

    March 11, 2024
    Lees meer
  •  
    Magento 2 vs Prestashop – Welk e-commerceplatform past het best bij jou?

    Magento 2 vs Prestashop – Welk e-commerceplatform past het best bij jou?

    July 14, 2022
    Lees meer
  •  
    Productdata – het meest onderschatte deel van een webshop

    Productdata – het meest onderschatte deel van een webshop

    January 27, 2022
    Lees meer
loader
Loading...