Artikel in Online Retailer (09/2015)

nov 3, 2015 | Andere

Artikel in Online Retailer (09/2015)

door | nov 3, 2015 | Andere | 0 Reacties

Leestijd: 4 minuten

In de editie van september 2015 van het eCommerce vakblad Online Retailer, stond een artikel met de eWINGS zaakvoerder Mike Boon. Het artikel werd geschreven door Mark Nieuwenhuis.

Het volledige artikel:

E-commerce naar een hoger niveau brengen

Om als e-tailer succesvol te ondernemen zul je verschillende verkoopskanalen moeten benutten. Dat zegt Mike Boon van eWings, die uit eigen ervaring spreekt. Hij realiseert zich wel dat het vervolgens lastig is om de stock goed te beheren, maar daar heeft hij iets op gevonden. Mike vertelt over zijn bevindingen met zijn eigen webshops, zoals Kinderenkoning.be en MyNutty.be, om e-commerce naar een hoger niveau te brengen.

Mike begon zijn webshop Kinderenkoning.be heel basic en low level, zegt hij. “Ik zag markt in het verkopen van houten speelgoed, wel met het juiste design en een speciale look & feel. Slechts twaalf producten had ik in het begin, nu zijn dat er al meer dan duizend. Aan het concept is niets veranderd, het zijn nog altijd allemaal kwaliteitsproducten. Omdat ik alles zelf vanuit mijn garage organiseerde –

een grote garage dat wel – ben ik op een gegeven moment wel op zoek gegaan naar eventuele partners of overnamekandidaten om te gaan samenwerken en de organisatie uit te breiden. Xplore Group bleek geïnteresseerd in de business en heeft mijn onderneming overgenomen, inclusief mijzelf.”

Third party selling

Als je alles zelf doet, heb je op den duur geen tijd meer om energie te steken in de ontwikkeling van je webshop, realiseert Boon zich. Door diverse verkoopskanalen te benutten, is de onderneming de afgelopen jaren flink gegroeid. “Behalve de eigen websites is het ook belangrijk om aan third party selling te gaan doen en je aanbod op marketplaces, zoals Amazon of Bol.com te plaatsen. Dan kan het hard gaan met de verkopen,” zegt Boon uit ervaring. “Via de eigen webshop wordt tegenwoordig niet eens meer de helft van de totale omzet behaald. Deze third party kanalen nemen wel 15 procent commissie op alle sales. Dus het is ook niet allemaal rozengeur en maneschijn. Gebruik deze kanalen alleen voor producten waarop genoeg marge zit.”

PIM

De verkopen van Boon gingen zo hard, dat hij het op den duur alleen niet meer kon managen. “Want als je via verschillende verkoopskanalen producten aanbiedt, is het ook moeilijk om de stock op orde te houden. Datzelfde geldt voor het toevoegen van nieuwe producten; dat moet ook op de verschillende kanalen gebeuren. Ik werkte veel met Excel sheets, formules en macro’s om alles bij te houden, maar het bleef semi-amateuristisch. Xplore Group heeft vervolgens alles geautomatiseerd en een centraal Product Information Management (PIM) systeem gebouwd met van daaruit afzonderlijke links naar alle verkoopskanalen. Alle informatie wordt vanuit een centraal systeem direct gesynchroniseerd met de verschillende verkoopskanalen.”

De PIM kan – buiten naar eigen websites en third party sellers – ook data naar prijsvergelijkers pushen, vult Boon aan. “Voorbeelden zijn Beslist, Kieskeurig, LeGuide,…  Deze kanalen zorgen voor extra trafiek naar de eigen websites, waardoor meer sales wordt gegenereerd. Zo kunnen we op onze eigen websites keurig meten welk kanaal voor welke sales zorgt, zodat we kunnen bijsturen en ons marketinggeld spenderen waar het rendeert. Zo hebben we bijvoorbeeld Adwords uitgezet omdat het, voor ons, niet rendabel was, maar andere prijsvergelijkers renderen dan weer goed waardoor we in die kanalen extra geld pompen. We betalen ten slotte per click (CPC) voor de meeste van deze kanalen.”

Uiteraard moet altijd de marge piekfijn onder controle worden gehouden. Boon: “Een houten blokkendoos via onze eigen website verkopen levert een goede marge op, maar via Amazon.it naar een Italiaanse klant zenden (duur transport) en 15 procent commissie aan Amazon afstaan, is een ander paar mouwen. Zonder het te beseffen ben je snel aan het werken aan negatieve marges. Vandaar dat we een Intelligent Price Calculator hebben gemaakt die, vóórdat de sales-channels worden geactiveerd, de ideale verkoopsprijzen berekent per sales-kanaal.”

Koppelingen

Het PIM systeem is tevens verbonden met een centraal Warehouse Management Systeem (WMS), vervolgt Boon. “Binnen eWings zijn we ook actief met e-fulfilment. Zodra – via welk verkoopskanaal dan ook – een order wordt ingelegd, wordt automatisch de voorraad aangepast en eveneens automatisch een order aangemaakt in het WMS systeem. Op dezelfde wijze krijgt ons WMS ook orders van externe klanten die hun eigen websites beheren, maar waarvoor eWings de verzending doet. Dat vergemakkelijkt het leven van een e-tailer enorm,” weet Boon inmiddels uit ervaring. “We hebben Kinderenkoning.be als testcase gebruikt om het PIM systeem in te richten. Een ander voordeel is dat we op die manier altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en kunnen inspelen op de wensen van de klant. We hebben als groep het doel om e-commerce naar een hoger niveau te brengen en hebben alle facetten van het online ondernemen in eigen huis. Van het bouwen van een webshop tot het automatiseren van processen en het afwikkelen van de logistiek. Kortom, we bouwen en handelen uit eigen ervaring. Onze eigen webshops worden dagdagelijks gefinetuned, waarbij we ook de techniek erachter voortdurend blijven ontwikkelen, dag in, dag uit. En daar profiteren onze klanten natuurlijk ook van.”