Of je nu B2B of B2C verkoopt, tegenwoordig is het essentieel om een degelijke webshop te hebben. Sommige bedrijven gebruiken hiervoor open source software zoals Drupal en Prestashop. Andere maken dan weer gebruik van Magento 2. Dé ideale software voor het opzetten van professionele webshops met een heleboel integratie- en automatisatiemogelijkheden. Maar hoe zet je zo’n webshop op? En op welke punten moet je zeker letten?
3 cruciale elementen voor je Magento-webshop
1. CMS – de basis van een Magento-webshop
De basis van waaruit elke webshop vertrekt is het CMS. CMS staat voor Content Management Systeem en dat wordt gebruikt om de webshop te beheren.
Frontend – Lay-out
Het is in dit systeem dat de frontend van een webshop wordt vormgegeven. Aan de hand van HTML-code bouw je de structuur op van de pagina’s op je webshop. Voeg daar wat CSS bij en je krijgt een mooie lay-out in jouw huisstijl. Daarbovenop creëer je met een combinatie van goede HTML en CSS een responsieve site die er goed uitziet op alle toestellen.
Configuratie & installatie
Het CMS is ook de plaats waar je je volledige webshop configureert. Alle functionaliteiten en externe modules stel je hier in zodat je webshop werkt zoals jij dat wilt. Ook de producten, klanten en prijzen kan je beheren in het CMS. Meer info nodig over de verschillende prijstoepassingen binnen Magento 2? Lees Complexe productprijs-toepassingen in Magento 2.
2. Integratie & automatisering – externe systemen koppelen aan Magento 2
Je kan perfect een basiswebshop opzetten met de standaard functionaliteiten binnen Magento 2. Toch gaan de meeste professionele webshops verder dan dat. Als je je webshop naar een hoger niveau wilt tillen, zal je ook externe systemen en modules moeten integreren. Op die manier kan je bepaalde processen automatiseren waardoor je efficiënter aan e-commerce kan doen.
Soorten koppelbare integratiesystemen
Veel ondernemingen hebben al een systeem waarmee ze leveranciers, facturaties, voorraad en klantenbestanden beheren. Deze systemen kunnen we opdelen in 3 categorieën.
1. ERP
In het ERP-systeem beheer je dingen als aankopen bij leveranciers, facturaties en klantenbestanden. Bij een koppeling met Magento 2 worden alle inkomende bestellingen automatisch doorgestuurd naar het ERP-systeem. Hierdoor kan de verzending op een efficiënte manier verwerkt worden.
2. WMS
Het WMS of Warehouse-managementsysteem is het systeem dat door de werknemers in het magazijn dagelijks wordt gebruikt. Het geeft onder andere aan welke pakketjes verzonden of geretourneerd moeten worden. Gedetailleerde voorraadinformatie is hier ook te vinden. Een koppeling met dit systeem maakt de orderverwerking in veel gevallen efficiënter. Het WMS en Magento 2 kunnen perfect communiceren met elkaar door middel van een XML, een CSV of een API.
3. PIM
Het PIM- of Product Information Management-systeem helpt bedrijven om grote hoeveelheden complexe productinformatie te beheren. Het is een centraal systeem waar alle gegevens van je producten worden beheerd.
De 3 bovenstaande systemen communiceren elk afzonderlijk op hun eigen manier. Er is dus een manier nodig om die systemen met elkaar te laten ‘spreken’. Hiervoor worden meestal XML-bestanden gebruikt.
Project case Childhome – integraties
Voor onze klant Childhome koppelden we de 3 bovenstaande systemen.
Het PIM-systeem dat hier gebruikt werd, is PIMCore. Dit systeem creëert elke nacht een XML-export. Deze XML-export wordt vervolgens opgeslagen op de FTP, waar het wordt opgehaald door Magento.
Het ERP-systeem en WMS zitten bij Childhome in één programma: Microsoft Dynamics 365 Business Central. De leveranciers, facturaties, klantenbestanden en de voorraad zitten dus gebundeld. De integratie van dit systeem zorgt ervoor dat Magento bij elke nieuwe bestelling een XML-bestand kan sturen naar Business Central. Op die manier wordt de bestelling automatisch doorgestuurd naar het magazijn.
3. Hosting en infrastructuur
Het is niet alleen van belang dat de code en integraties van hoog niveau zijn. Ook de hosting en infrastructuur moeten van hoge kwaliteit zijn om alles vlot te laten verlopen.
Wij werken hiervoor samen met Hosted Power. Deze hostingpartner is gespecialiseerd in het hosten van e-commerceoplossingen zoals Magento 2. Bovendien heeft Hosted Power de kennis om extra optimalisaties uit te voeren, wat veel andere hostingpartners naast zich neerleggen.
Wanneer een nieuwe klant bij ons aanklopt, krijgt die webshop een eigen ‘dedicated’ hostingomgeving toegewezen. De schrijfruimte stemmen we af op de noden van de klant. Heel belangrijk is dat dit schaalbaar is en we de schrijfruimte snel kunnen vergroten wanneer het nodig is. Deze vorm van hosting noemen we ook wel Cloud Hosting. We huren als het ware een stukje server bij Hosted Power.
Naast de hosting werkt Hosted Power samen met ons ook aan de beveiliging van de webshops. Zo voorzien we de nodige bescherming tegen DDoS-aanvallen en hacking. Dit doet Hosted Power onder andere met behulp van continue montoring met een 40-tal indicatoren die de gezondheid van de site in de gaten houden.
Uiteraard is elke webshop uniek en komen er altijd nog extra elementen boven. Maar dit is alvast een beknopt overzicht van enkele elementen die altijd cruciaal zullen zijn. Heb je hulp nodig bij het opzetten van jouw professionele Magento 2-webshop? Neem dan zeker contact met ons op.