Magento 2: Cross Border Trade

mei 28, 2021 | Blog

Magento 2: Cross Border Trade

door | mei 28, 2021 | Blog | 0 Reacties

Leestijd: 4 minuten

Magento 2 beschikt over een sterke functionaliteit die je als webshopbeheerder toelaat om de berekening van de btw op maat in te stellen: Cross Border Trade (CBT). Zeker sinds de nieuwe btw-regels voor e-commerce die van toepassing zijn vanaf 1 juli 2021 in de Europese Unie, is het belang toegenomen.

1. Je importeert prijzen inclusief btw

Als je je prijzen inclusief btw importeert in Magento 2 en je hanteert verschillende btw-tarieven voor verschillende landen, dan is Cross Border Trade van toepassing. Je hebt de keuze tussen twee standen.

In de volgende voorbeelden vergelijken we de aankoop van eenzelfde product. In beide situaties is de verschuldigde btw verschillend: België 21% en Duitsland 19%.

Magento 2 prijs inclusief btw

1.1 Cross Border trade zet je “uit”
As je CBT uit zet zal je eindprijs, het totaal inclusief btw, verschillend zijn. Je totaal exlcusief btw is wel hetzelfde.

Magento 2 neemt de prijs van het product met btw (zoals je het importeert), en trekt daar de btw af van je ‘default country’ in de configuratie (België met 21%). Daarna zal het btw-percentage van het land van verzending (indien zo ingesteld) er bij gerekend worden. Op deze manier is je winst altijd gelijk.

Magento 2 - prijs inclusief btw - zonder cbt Belgie
Magento 2 - prijs inclusief btw - zonder cbt Duitsland

1.2 Cross Border trade zet je “aan”
As je CBT “aan” zet zal je eindprijs, het totaal inclusief btw, hetzelfde zijn. Dit is belangrijk voor webshops die de eindprijs van een product vast willen zetten. Denk bijvoorbeeld aan producten die overal hetzelfde moeten kosten. Het is onafhankelijk van het land of belasting.

Magento 2 zal de berekening starten met de prijs van het product inclusief btw. Vervolgens rekent het “terug’ aan de hand van het btw-percentage van het doelland. Je ziet in de voorbeelden dat daardoor de totalen exclusief btw verschillend zijn. Dat betekent dat je als verkoper wat extra kan winnen of net verliezen, afhankelijk van het verschil tussen de btw-percentages van jouw land en het doelland.

Magento 2 - prijs inclusief btw - met cbt Belgie
Magento 2 - prijs inclusief btw - met cbt Duitsland

2. Je importeert prijzen exclusief btw

Als je prijzen zonder btw importeert in Magento, zal Cross Border Trade geen effect hebben. Dit komt omdat de berekening altijd start van de prijs exclusief btw. De totale prijzen, inclusief btw, zullen in dit geval verschillend zijn per land.  

Magento 2 - prijs exclusief btw - zonder cbt Belgie
Magento 2 - prijs exclusief btw - zonder cbt Duitsland
Magento 2 - prijs exclusief btw - met cbt Belgie
Magento 2 - prijs exclusief btw - met cbt Duitsland

3. Impact voor B2B-webshops

Als B2B-verkoper zal je nagenoeg altijd prijzen exclusief btw importeren in Magento 2. Zoals in het vorige punt beschreven, is er dan geen effect.