Populairste online marktplaatsen in Europa

nov 23, 2022 | Blog

Populairste online marktplaatsen in Europa

door | nov 23, 2022 | Blog | 0 Reacties

Leestijd: 16 minuten

Europa koopt massaal online. In 2022 behaalde de Europese e-commercemarkt een jaaromzet van 740,20 miljard euro. Volgens statista.com zal dit cijfer jaarlijks met zo’n 12,5% blijven stijgen. Dat is 10 procent meer dan het jaar voordien. E-commerce blijft dus duidelijk een booming business en online marktplaatsen zoals Amazon en eBay spelen daarbij een belangrijke rol.

Amazon en eBay zijn nog steeds veruit de populairste marktplaatsen in Europa, maar daarnaast zijn er nog een heleboel andere interessante platformen voor online verkopers. Bol.com, OnBuy, Cdiscount, Fnac, Decathlon, … het zijn maar een aantal voorbeelden van online marktplaatsen die het in Europa ook zeer goed doen. Hierbij geven we je een compleet overzicht van de populairste marketplaces per land.

Amazon en eBay populairste marktplaatsen in Europa

Populairste marktplaatsen Verenigd Koninkrijk

Populairste marktplaatsen Frankrijk

Populairste marktplaatsen Duitsland

Populairste marktplaatsen Nederland

Populairste marktplaatsen België

Populairste marktplaatsen Italië

Populairste marktplaatsen Zweden

Populairste marktplaatsen Polen

Populairste marktplaatsen Portugal

Populairste marktplaatsen Zwitserland

Populairste marktplaatsen Roemenië

Populairste marktplaatsen Tsjechië

Amazon en eBay populairste marktplaatsen in Europa

Populairste Europese marktplaatsen Amazon en eBay - eWings

Amazon

Amazon is het grootste e-commercebedrijf van Europa (en ter wereld). Het is in verschillende landen de populairste marktplaats: Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, … .

Via de Europese Amazon marktplaats bereik je een groot Europees publiek. Ideaal dus wanneer je als retailer wil groeien op de Europese markt.

Volgens Amazon werden er in 2020 gemiddeld 2700 producten per minuut verkocht op de Europese Amazon marktplaats.

Verkopen op Amazon? Om te mogen verkopen op Amazon betaal je standaard een maandelijkse fee van €39,95.

eBay

Ebay is met 367 miljoen maandelijkse bezoekers de tweede grootste marktplaats van Europa. Vandaag de dag heeft het 14 lokale webshops actief in Europa. Vooral in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is de marketplace-gigant enorm populair.

16,4% van de verkochte producten vallen onder ‘Electronics & Accessories’ (EdisonTrends, 2019). Dit maakt het de populairste productcategorie van het verkoopplatform.

In Q1 2021 werd er 27,5 miljard dollar aan goederen verkocht op eBay’s marktplaats (eBay, 2021).

Wil je als bedrijf uitbreiden in Europa dan is eBay zeker het overwegen waard.

Verkopen op eBay? Een store subscription kost tussen de $4.95 per maand en $2999.95 per maand. Een enorm verschil dus, afhankelijk van wat je juist wilt bereiken.

 

Populairste Europese markplaatsen zonder Amazon en eBay

marketplaces in europa - eWings

Populairste marktplaatsen in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn Amazon en eBay veruit de populairste online marktplaatsen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere interessante marktplaatsen actief.

OnBuy

Een andere grote speler in het Verenigd Koninkrijk is OnBuy. Ze lanceerde in november 2016 en bieden een platform aan waarop verkopers hun producten kunnen verkopen.

Verkopen op Onbuy? De site connecteert meer dan 3000 verkopers met 8 miljoen kopers en vraagt hiervoor per verkoop een vergoeding tussen de 5 en 9%.

onbuy marktplaats

Etsy

Een van de belangrijkste verschillen tussen Etsy en de twee populairste marktplaatsen, Amazon en eBay, is dat er bij Etsy een meer samenwerkende community is. Ook is het e-commerce platform meer gericht op handgemaakte en vintage artikelen.

Verkopen op Etsy? Etsy biedt een transparante prijsstructuur aan met listing fees van €0,20 per item.

etsy marktplaats

Wayfair

Wayfair is de nummer één in het Verenigd Koninkrijk op vlak van huishoudelijke artikelen en meubels. Ze hebben maandelijks zo’n 24,1 miljoen bezoekers. Een redelijk hoog aantal voor een e-commerceplatform gefocust op een specifieke productcategorie. In 2020 genereerde Wayfair een omzet van 14,15 miljard dollar.

Verkopen op Wayfair? Als verkoper betaal je geen commissie of andere fees. Er zijn wel twee vereiste: Je moet beschikken overdropshipping-mogelijkheden en een productaansprakelijkheidsverzekering. Je moet gekwalificeerd personeel hebben dat de inventaris, customer service, returns, en andere logistiek kan managen.

 

wayfair marktplaats

Populairste marktplaatsen in Frankrijk

Ook in Frankrijk zijn er heel wat lokale marktplaatsen actief.

Cdiscount

Cdiscount werd opgericht in 1998 en is een allround online store. Met 12000 verkopers en 9 miljoen actieve gebruikers is het één van de grootste marktplaatsen in Frankrijk.

Verkopen op Cdiscount? Verkopers betalen maandelijks €39,99 met daarbovenop een commissie op de verkoop.

Cdiscount marktplaats

Fnac Darty

Darty werd in 2016 overgenomen door Fnac en lanceerde een eigen online marktplaats in 2014 waarop ze zowel eigen producten als producten van andere verkopers verkopen. Fnac Darty Marketplace is leider op vlak van high-tech, apparaten en huishoudelijke producten.

Verkopen op Fnac? Verkopers betalen een maandelijkse subscriptie van €39.99 plus een commissie op de verkoop.

 

 

fnac darty marktplaats

Rakuten.fr

Nadat het Japanse e-commercebedrijf Rakuten in 2010 het Franse PriceMinister overkocht werd het één van de grootste e-commercespelers in Frankrijk. Vanaf 2018 gaat PriceMinister.fr ook effectief door het leven als Rakuten.fr . De Franse marktplaats ontvangt maandelijks zo’n 17 miljoen bezoekers.

Verkopen op Rakuten.fr? Als verkoper betaal je een maandelijkse abonnementskost van €39/maand. Daarnaast betaal je per item €0.99 en een bijkomende commissie per verkoop die varieert tussen de 8% en 20%.

 

rakuten marktplaats

Populairste marktplaatsen in Duitsland

In Duitsland zijn zowel eBay als Amazon erg populair, maar er zijn ook een aantal grote lokale online marktplaatsen actief.

Real.de

Real.de is, met meer dan 32 miljoen bezoekers per maand, een van de bekendste marktplaatsen in Duitsland. Real is al sinds 1992 een bekende offline hypermarkt. In 2017 ging het samenwerken met Hitmeister. Dit heeft geleid tot de oprichting van de op twee na grootste online marktplaats in het land.

Verkopen op Real.de? Als verkoper betaal je maandelijks commissie tussen de 5,9 en 12,5%. Daarbovenop betaal je een maandelijks fee van €39.95.

real.de marktplaats

OTTO

OTTO is een gigant in de fashion en lifestyle industrie. Ben je als verkoper opzoek naar een platform dat zich bekommert om het milieu? Dan is OTTO de place to be. Ze hebben namelijk een sterk duurzaamheidsbeleid en eisen hetzelfde van hun partners. Hierdoor kan de klant met een ethisch gevoel online winkelen. 

Verkopen op Otto? Houd er rekening mee dat je een Duitse vestiging en/of Duits BTW-nummer moet hebben. 

 

otto marktplaats

Zalando

Zalando werd in 2008 in Berlijn opgericht als een startup. Ondertussen is het dé Europese marktplaats op vlak van fashion en lifestyle retail. De marktplaats is actief in 20 landen en genereert per maand zo’n 560 miljoen websitebezoeken. 

Verkopen op Zalando? Houd er rekening mee dat je onder andere gratis retours moet aanvaarden en de 100 dagen return policy moet volgen. 

 

zalando marketplace

Populairste marktplaatsen in Nederland

In Nederland kunnen online verkopers volop profiteren van het snelgroeiende netwerk van online marktplaatsen. De marktplaatsen winnen er elk jaar meer en meer aan populariteit. In 2019 winkelde 96% van de Nederlandse shoppers boven de 15 jaar minstens één keer online.

Bol.com

Met zo’n 40 000 verkopers en meer dan 10 miljoen klanten is Bol.com de grootste online marktplaats van Nederland.

Verkopen op Bol.com? Als verkoper betaal je geen maandelijkse fees, maar wel commissies. Deze variëren tussen de 5 en 17 procent, afhankelijk van de productcategorie.

bol.com marktplaats

Populairste marktplaatsen in België

Ecommerce in België heeft een hele tijd nodig gehad om open te bloeien. Dit komt voornamelijk vanwege de complexiteit van het land en de concurrentie vanuit Nederland en Frankrijk. De meeste e-commerce leiders komen daarom ook oorspronkelijk uit het buitenland. 

Bol.com

Net zoals in Nederland is Bol.com ook in België zeer populair. Bol werd in 1999 opgericht door het Duitse mediaconcern Bertelsmann AG en werd in 2012 overgenomen door Ahold. Het duurde tot 2010 vooraleer Belgische klanten gebruik konden maken van het platform.

Verkopen op Bol.com? Als verkoper betaal je geen maandelijkse fees, maar wel commissies. Deze variëren tussen de 5 en 17 procent, afhankelijk van de productcategorie.

bol.com marktplaats

Vanden Borre

Vanden Borre is een retailer gespecialiseerd in consumentenelektronica. Het e-commerceplatform verwelkomt maandelijks zo’n 10 miljoen bezoekers.

Verkopen op Vanden Borre? Als verkoper betaal je een maandelijkse fee van €39,99 en een commissie voor elk verkocht product, variërend van 8 tot 14 procent.

vanden borre marktplaats

Decathlon – Een nieuwe snel opkomende marktplaats

Decathlon is een Franse sportwinkelketen met meer dan 1000 vestigingen wereldwijd. Sinds kort is het online platform omgezet naar een marktplaats.

Verkoop je sportartikelen? Bekijk dan zeker eens wat er mogelijk is op de Decathlon-marktplaats. 

decathlon marktplaats

Populairste marktplaatsen in Italië

Net zoals bij vele andere Europese landen hebben spelers zoals Amazon en eBay het grootste aandeel op de Italiaanse e-commercemarkt. Toch is er daarnaast nog een andere interessante speler actief. 

ePrice

Met een volledig Italiaanse identiteit en een catalogus van meer dan 5 miljoen elektronicaproducten, is ePrice een snel groeiende Italiaanse marktplaats.

Verkopen op ePrice? Verkopers betalen een abonnement van €29 per maand en een commissie tussen de 5 en 8 procent.

eprice marktplaats

Populairste marktplaatsen in Zweden

De top 10 van online marktplaatsen in Zweden wordt gedomineerd door lokale spelers. Zalando is de enige niet-Zweedse ecommerce speler in de top 6. 

Fyndiq

Fyndiq werd in 2009 opgericht met als basisidee een online kanaal te zijn voor Zweedse handelaars om van hun resterende voorraad af te komen. Het is een online marktplaats waarop ongeveer 1400 winkels hun goederen verkopen.

Verkopen op Fyndiq? Als verkoper betaal je geen maandelijkse kosten. Er wordt wel een commissie aangerekend per verkocht product. De commissies starten vanaf 10%.

 

fyndiq marktplaats

Cdon

Het Zweeds beursgenoteerde e-commercebedrijf had in 2020 zo’n 1500 externe handelaren aangesloten op zijn Scandinavische marktplaats. CDON’s marktplaats verkoopt producten in de categorieën elektronica, boeken, games, films, vrijetijdsartikelen, kleding, schoenen, speelgoed, schoonheidsproducten en interieurartikelen.

Verkopen op Cdon? Je betaalt maandelijks €29, een commissie per verkocht product en een kleine service fee. 

 

cdon marktplaats

Populairste marktplaatsen in Polen

Polen heeft nog niet zo’n volwassen e-commercemarkt, maar heeft wel één gigantische speler: Allegro. Het is veruit de meest populaire online marktplaats van Polen met ook veel buitenlandse klanten.

Allegro

Volgens hun bedrijfsdata verkopen ze maandelijks 70 miljoen items via hun platform. Zowel nieuwe als gebruikte artikelen mogen op de marktplaats verkocht worden.

Verkopen op Allegro? Verkopers betalen commissie op de verkoop.

allegro marktplaatsen

Ceneo

Ceneo is de tweede grootste speler in Polen. Het platform is eigenlijk een prijsvergelijker waarop klanten producten van zo’n 18000 shops kunnen vergelijken.

Verkopen op Ceneo? De basis fee die een verkoper moet betalen is gebaseerd op het CPC (Cost Per Click) model. Als verkoper betaal je per gebruiker die jouw webshop bezoekt vanuit Ceneo. 

 

ceneo marktplaatsen

Populairste marktplaatsen in Portugal

Portugal is niet de meest populaire ecommerce markt in Europa, maar het heeft een aantal interessante lokale spelers. Vooral op vlak van marktplaatsen is het een interessant land aangezien Amazon hier niet officieel aanwezig is. 

Worten online

Worten is een Portugees bedrijf gespecialiseerd in consumentenelektronica en amusement. Het bezit zo’n 180 fysieke winkels in Portugal en heeft daarnaast ook nog een online marktplaats. In 2019 lanceerde het Portugese bedrijf zijn marktplaats, Worten.es, ook in Spanje.

Verkopen op Worten? Er is geen set-up kost of listing fee. Wil je gebruik maken van alle services? Dan betaal je als verkopen €29,99 per maand. 

 

worten online marktplaatsen

Populairste marktplaatsen in Zwitserland

De Zwitserse e-commerce industrie is een mooie mix tussen buitenlandse en lokale e-commerce bedrijven. Dit geldt ook voor hun online marktplaatsen.

Ricardo

Ricardo is een zeer populaire marktplaats in Zwitserland. Zo’n 2,3 miljoen gebruikers kopen en verkopen er zowel nieuwe als gebruikte producten.

Verkopen op Ricardo? Het plaatsen van producten op de marktplaats is gratis, maar verkopers moeten wel 9 procent commissie betalen per verkoop.

ricardo marktplaatsen

Populairste marktplaatsen in Roemenië

De Roemenen kopen zowel op buitenlandse shops (Amazon, Aliexpress) als op online shops van lokale spelers zoals eMAG. 

eMAG

eMAG is de grootste online retailer van Roemenië. De marktplaats is momenteel actief in Roemenië, Polen en Hongarije. In 2019 telde eMAG zo’n 16000 partners. De meer dan 4,4 miljoen producten zorgen dagelijks voor zo’n 500 000 kopers.

Verkopen op eMAG? Als verkoper betaal je alleen voor de producten die daadwerkelijk verkocht worden. Daarnaast krijg je ook nog Marketing support van eMAG zelf. 

 

eMAG marktplaatsen

Populairste marktplaatsen in Tsjechië

Tsjechië is een van de snelst groeiende e-commerce markten in Europa. Volgens de Czech Association for Electronic Commerce was de Tsjechische e-commerce markt zo’n 9 miljard dollar waard. Een groei van 27% ten opzichte van 2019.

Heureka

Heureka claimt het grootste ecommerce platform te zijn van Centraal- en Oost-Europa. Op het platform van Heureka.cz verkopen meer dan 38000 online winkels zo’n 21 miljoen producten. De website is ook beschikbaar in Slowakije (Heureka.sk). Daarnaast zijn er onder de Heureka-groep ook nog een aantal andere e-commerceplatformen actief: Árukereső.hu (Hongarije), Compari.ro (Roemenië), Pazaruvaj.com (Bulgarije), Ceneje.si (Slovenië), …

Verkopen op Heureka? Als verkoper betaal je commissie per aankoop. Deze commissie is, zoals op bijna elke marktplaats, afhankelijk van het product dat verkocht wordt. 

 

heureka marktplaatsen

Hulp nodig bij het opzetten van jouw marktplaatsproject?

Vul ons formulier in en wij nemen contact met je op.