Waarom is paginasnelheid zo belangrijk?
Het is evident dat bezoekers liever surfen op een snelle site dan op een shop waar ze na elke klik seconden moeten wachten. Maar ook bij de webshops waar de laadtijden niet storend zijn, speelt snelheid een grote rol. Zoekmachines als Google meten namelijk op verschillende vlakken hoe snel een website laadt, en houden daar rekening mee in de ranking. Op dat moment gaat het vaak niet meer over seconden, maar over honderdsten van een seconde. Ook als de pagina’s op je webshop vlot laden, kunnen nauwelijks merkbare verbeteringen aan de snelheid een grote rol spelen voor SEO.
Laad je code en data efficiënter in met Google Page Speed Optimizer
Een module die deel uitmaakt van onze oplossing is Google Page Speed Optimizer. Met deze module kunnen we een aantal technische elementen op de site optimaliseren om de site te versnellen.
Met deze module kunnen we onder andere:
- JavaScript optimaliseren en bundelen
- CSS optimaliseren en bundelen
- Lazy loading gebruiken, waarmee in eerste instantie enkel de zichtbare afbeeldingen (boven de ‘fold’) worden ingeladen
- Afbeeldingen optimaliseren (extensie, formaat, mobile vs desktop, …)
Hoe groot is het effect van de module?
Om het effect te meten, hebben we de resultaten van een van onze webshops gemeten voor en na implementatie van de module. Hiervoor hebben we de scores van twee tools gecombineerd die de snelheid van de website testen op allerlei aspecten.
Hieronder zie je de resultaten van die test. We testten verschillende types pagina’s telkens op desktop, mobile en op een aantal algemene elementen. Het percentage rechts is altijd de verbetering van de nieuwe score ten opzichte van de oude score.
Een kleine legende:
- TBT: Total Blocking Time. Als een element langer dan 50ms laadt, wordt dit als een ‘blokkerende’ taak beschouwd. De Total Blocking Time is de gecombineerde laadtijd van de blokkerende elementen.
- LCP: Largest Contentful Paint. Hoe lang het duurt om het grootste element op de pagina in te laden.
- CLS: Cumulative Layout Shift. Dit bepaalt in hoeverre elementen op de pagina verspringen tijdens het laden.
Binnenkort schrijven we een blogpost over Core Web Vitals, waarin we dieper ingaan op deze elementen.
Merkbaar sneller en hogere ranking in Google
De webshop scoorde op de twee metingstools op álle vlakken beter dan ervoor. Op mobile was de score achteraf zelfs altijd 20 tot 50% hoger in vergelijking met de oude score. Het inladen van het grootste element (LCP) gebeurde dan weer tussen de 0,5 en 4,5 seconden sneller dan ervoor.
De klant merkte bovendien ook op dat hun webshop merkbaar sneller is dan voor de implementatie. De weken erna zagen we een sterke stijging in de rankings op zoekmachines. Direct merkbare verbeteringen dus!
Interesse in een snellere webshop?
Kortom: een module die voor élke Magento-shop interessant is, en directe resultaten oplevert op vlak van snelheid en SEO.